Google yalnızca dünyanın en popüler arama motoru değil; aynı zamanda web sitenize veya blogunuza yüksek, kaliteli ve alakalı trafik / ziyaretçi çekebilmek için en iyi araçlardan da biridir. Ancak web sitesi aranabilirliği Google’da nasıl artırılabilir?
Bu yazıda, daha etkili bir SEO için, web sitesini optimize etmenizde işinize yarayacak bazı ipuçlarından bahsedeceğiz. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), web sitenizin içeriğini arama motorları için optimize etmekte kullanılan bir yöntem olduğunu hepimiz biliyoruz.
Web sitenizi ister statik bir web sitesi olsun, ister bir içerik yönetim sistemi (CMS) kullanıyor olsun vereceğimiz ipuçları için çok da farketmiyor. Web sitenizin Google üzerinde aranabilirliğini artırmak için bahsedeceğimiz yöntemleri tüm web sitelerinde kullanabilirsiniz.
Ben kendi web sitemde WordPress kullanıyorum ve içeriği optimize etmek için birçok ücretli ve ücretsiz eklenti var. Joomla, Drupal vb. CMS kullanıcılar için ilgili eklenti veya modülleri Google üzerinden bulabilir.
Web Sitesi Aranabilirliği Arttırma Yöntemleri
1. Uygun Alanadı (Domain)
Gerçekten arama motorlarından yönlendiren trafiği en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, hatırlaması ve yazması kolay, kısa bir alanadı seçiniz. Ayrıca seçtiğiniz alanadında web sitenizin içeriği ile alakalı kelime bulunması aranabilirliği arttırmada büyük fayda sağlayacaktır. Örneğin araç kiralama işi yapan, Türkçe içerikli bir web sitesi için xyzrentacar.com alanadına göre xyzarackiralama.com alanadı içerikle daha alakalı olacağından tercih edilmelidir.
2. Hızlı Bir Hosting Seçin
Google yavaş yüklenen web sitelerinden nefret eder. Bununla birlikte ziyaretçiler de nefret eder. İstatistiklere göre her 4 kişiden 1 tanesi yavaş yüklenen websitelerinde, web sitesi henüz yüklenmeden terkederler. Google, web sitesi hızını sıralamada bir faktör olarak kullanır. İyi, hızlı, güvenilir bir hosting firması ile çalışmanız web sitesi aranabilirliği açısından çok etkili olacaktır.
3. Sitenizi Google’a Gönderin
Sitenizin Google dizinine gönderilmesi, dizinleme ve aranabilirliğin artması için çok önemli bir adımdır. Ayrıca robots.txt gibi dosyalarla arama motoru robotlarının engellenmediğinden emin olun. WordPress kullanıyorsanız, Ayarlar » Okuma bölümünde Arama Motoru Görünürlüğü seçeneğinin aktif olmadığına dikkat edin.
Web sitenizi Google dizinine kaydetmek için buraya tıklayın.
4. Google Search Console
Google WebMaster, Google Web Sitesi Yöneticisi diye de bilinen Google Search Console araçlarına kaydolmanız önemlidir. Tercih ettiğiniz alan adını kullandığınız şekilde ayarlayın. (www ile veya www olmadan). Google Search Console üzerinden web sitenizin site haritasını mutlaka kaydedin.
Eğer WordPress kullanıyorsanız Yoast SEO eklentisi sizin için çok güzel bir site haritası oluşuturabilir 🙂
5. Yapılandırılmış Verileri Kullanma
Kullanıcıların aramaları ile alakalı sayfaları bulmasına yardımcı olmak için yapılandırılmış içeriğinize etiket oluşturmaya çalışın. Yapılandırılmış veri ve şema, daha iyi bir web sitesi aranabilirliği için giderek daha da önem kazanmaktadır.
Eğer WordPress kullanıyorsanız, WP SEO Structured Data Schema eklentisi, kuruluşlar, işletmeler, blog gönderileri, derecelendirmeleri ve daha fazlası için şema eklemekte büyük yardımları dokunan ücretsiz bir WordPress eklentisidir.
6. Web Sitenizin Hızını Optimize Edin
Web sitenizin hızını optimize etmek, web sitenizin hızını arttırmak, dolayısıyla aranabilirliğini arttırmak açısından çok önemlidir. GTmetrix gibi web sitelerini kullanarak, çıkan yönelgelere göre web sitenizin hızını optimize edebilirsiniz.
7. Kaliteli İçerik Oluşturun
Çok Önemli: İçerik en en en ve en önemli aranabilirlik özelliğidir. Web sitenizde veya blogunuzda kaliteli ve orijinal içerik bulundurun. Google kopya içerikten nefret eder! Kopya içerik konusunda detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Yayınladığınız içeriklerin orijinal olması kadar düzenli ve sürekli içerik yayınlayıp web sitesinin güncel kalması da önemlidir. Ayrıca içerikleri oluştururken botların anlayabileceği biçimde yazmak gerekmekte. İçeriği daha okunabilir ve aranabilir hale getirmek için başlık, paragraf, liste etiketlerini kullanın.
8. İçeriği Optimize Edin
Eğer bir CMS kullanıyorsanız, web sitenizde veya blogunuzda yayınladığınız her yazı için SEO eklentileri veya modülleri kullanın. (Örn. WordPress için Yoast SEO). Anahtar kelimeleri hedefleyin. Her içerik için en az bir görsel ekleyin. Arama motorlarının görsellerinizi daha iyi anlayabilmesi için içerikle alakalı alt etiketleri ekleyin.
9. Anahtar Kelimenizi İyi Yerleştirin
Kullanıcıların Google’da ve diğer arama motorlarında (Yahoo, Bing vb.) kullanması muhtemel ve bulunması arzu edilen anahtar kelimeleri belirlemek, arama motoru optimizasyonunda kritik bir adımdır.
Kullanacağınız anahtar kelimenizi belirledikten sonra bu anahtar kelimeyi içeriğe çok iyi bir şekilde yerleştirmek gerekir. Anahtar kelime, safa başlığında, URL’sinde, alt başlıklarda, resim alt etiketlerinde ve meta açıklamalarında bulunması, web sitesi aranabilirliği arttırmak için çok önemlidir.
İçerik metninde anahtar kelimelerinizi birkaç kez kullanmak (tabii ki okuyucularınızı rahatsız etmek için çok fazla kullanılması tavsiye edilmez) aranabilirliği artırabilir. Anahtar kelimeleri çok fazla tekrar etmeyin. Bir veya iki kez kullanmak idealdir.
10. Sayfanıza Bağlantı Alamaya Çalışın
Uzun, derinlemesine, yüksek kaliteli ve özgün içerikler oluşturun. Google tarafından kaliteli olarak atfedilen web sitelerinden bu içeriğinize bağlantı almaya çalışın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, link değişim siteleri, kalitesi içerik üreten ancak “PageRank” oranı yüksek olan sitelerden bahsetmiyoruz. Yukarıda saydığımız ve aşağıda devam edeceğimiz kriterlere uyan kaliteli web sitelerinden sitenize veya içeriğinize bağlantı olması, web sitenizin aranabilirliğini artıracaktır. Daha önceki yazılarda bahsettiğimiz gibi Google’da birinci kıstas kalitedir. Web sitesine gelen bağlantıların eskisi kadar önemi yoktur.
11. Kullanıcı Dostu Web Sitesi Mimarisi
Web sayfalarını semantik olarak işaretlemeyi tercih edin. Semantik işaretleme hakkında Yandex makalesine buradan ulaşabilirsiniz. HTML ve CSS kodlarınızı doğrulayın. Basit bir gezinme menü yapısı kullanın ve sitenizdeki her sayfaya basit bir bağlantı olduğundan emin olun.
Başlıklar ve diğer alanlar için standart HTML etiketlerini kullanın. Örnek olarak H1 tagını sayfa başlığında, H2 tagını ise alt başlıklar için kullanın.
12. Responsive ve Mobil Uyumlu Tasarımlar Kullanın
Birçok ülkede, akıllı telefonların kullanım sayısı bilgisayarların sayısını aşmış durumda. Responsive ve mobil uyumlu tasarımlar kullanmak, web sitesi aranabilirliği açısından çok önemli bir kriter haline gelmiştir.
Araştırmalar, hem bilgisayar hem de akıllı telefon kullanıcısı olan insanların %55’lik oranda web aramaları için akıllı telefonları kullandığı yönündedir.
Mobil aramaların% 77’si evde veya işyerinde, masaüstü bilgisayarların bulunması muhtemel yerlerde görülür. Kaynak
Google tarafından ücretsiz olarak sunulan Mobil Uyumluluk Testini kullanmanız yararınıza olacaktır.
Bir yanıt yazın